2011. március 27., vasárnap

Ember és számítógép

Szakmai ártalom, hogy néha összehasonlítom a számítógépet és az embert. Sokszor találok hasonlóságot, dehát miért is ne találnék, mikor a számítógépet is emberi elme készítette.

A minap a következő megfelelést találtam (elnézést, ha nem mindenki érti, kell hozzá némi informatikai ismeret is, de nem túl sok).

Vannak emberek, akik 100 százalékon pörögnek. Minden energiájukat felhasználva dolgoznak bizonyos ügyeken, kisebb-nagyobb hatékonysággal. Mi látszik kívülről? Kattognak az agykerekek, s az a tennivaló, amivel mi fordulunk felé, már nem fér bele, vagy ha "elvállalja", nem jut rá "rendszeridő". Ilyenkor ha a számítógépen kérünk egy feladatkezelőt, látjuk, hogy 100 %-os a CPU kihasználtság, rengeteg program fut, ezeknek pedig 1 része nem is válaszol. A szakemberek ilyenkor megnézik, mi az a program, ami a legtöbbet használ a processzorból, s megnézik, hogy ez hasznos program-e. Ha nem, kitörlik, leállítják, vagy ha az egy nem kívánatos program, pl. vírus, akkor kiírtják. Frissítéseket futtatnak, vagy ha kell, legrosszabb esetben újratelepítik az egész rendszerprogramot.
Hogy van ez nálunk, embereknél? Van, hogy egy rakás olyan dolgot végeznek az emberek, aminek semmi haszna, de a "rendszert" leterheli, belassítja. Van egy fő funkció, ami felette áll minden más tevékenységnek, s ez befolyásolja a többi épp érkező feladat halogatását, tologatását.

Most tehát arra kérlek, nézz bele az éppen "futó folyamataidba", mi az, ami a Te processzorodat a maximumra hajtja. Ha az egy nemkívánatos dolog, dobd a fenébe! Ha megoldandó, de nem élvez prioritást a többihez képest, sorold hátrébb!

Ne feledd, még a pihenő időben, alvás közben is azon dolgozik az agy, amit napközben nagyobb kapacitással próbál megoldani.
Nagyon fontos hát, hogy a megfelelő "programnak" a megfelelő helyet és időt megtaláljuk, s ne haszontalan dolgokkal terheljük le elménket. Ha pedig "elavult a programunk", vegyük észre, hogy fejlődni kell, s frissítsük elménket! Keressük utunkat, s válasszuk azt, ami számunkra a legjobb, ahol a legjobban ki tudjuk használni rendelkezésre álló kapacitásainkat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése