2010. május 4., kedd

Főzés szívvel, lélekkel




Mindig azt mondják, a jó ennivaló a jó alapanyaggal kezdődik. No ezt most megcáfolom. Ez nem azt jelenti, hogy nem számít az alapanyag minősége! Nagyon is fontos, de nem az az első.

A legelső az ember, a szakács ráhangolódása a főzésre. Megfelelő tudati és lelki állapot szükséges az alapanyagok kiválasztásához is. Nemcsak az számít, hogy az áru makulátlan, sérülésmentes legyen, hanem a szeretet, amivel kiválasztod a polcról az adott terméket. Igen, szeretettel kell választani, és hálával, hálával lenni azért, hogy táplálékult választhatjuk az adott terméket.

Már akkor gondolnod kell arra, kinek, milyen alkalomból főzöl. És itt most nemcsak a születésnapokra, ünnepekre célzok. A legegyszerűbb vacsora, amit családodnak, barátaidnak főzöl is különleges kell hogy legyen. A jó étel nemcsak táplál, de gyógyít és tisztít is. Jó testnek és léleknek egyaránt. A mai emberek leginkább a testi örömök miatt esznek. Mit sem gondolnak arra, hogy az ételnek nemcsak tápláló hatása van. Eszik a rengeteg szénhidrátot, zsírt, és ezzel gyakorlatilag rövidítik életüket.

Tudom, hogy a növények is tele vannak vegyszerekkel, az sem az igazi. De ha erre gondolunk, sajnos semmit sem ehetnénk meg :-(

Amire lehet, arra figyelni kell. Megpróbálni olyan beszerzési forrást keresni, ami megbízható. Erre mindenkinek megvannak a saját kis fortélyai.

De itt most a hangsúly azon van, hogy ne a konyhapultnál kezdj el főzni. És ne csak arra koncentrálj, hogy a zöldség puha legyen, a rizs kellően sós... Meditálj azokon az embereken, akiknek főzöl. A hindu vallásban ugye minden egyes elkészített ételsor Istennek szánt. Ő rajta meditálva készülnek az ételek, ezért tele vannak szeretettel, hálával. Az ételt felajánlják Krisnának, aki elfogadja és megtisztítja azt a karmától. Az ilyen ételnek hihetetlen nagy ereje van. Tápláló, és emellett tisztítja a lelket. Keresztény vallásban Krisztust hívja a kersztény ember minden étkezésnél az asztalhoz vendégül: "Jövel Jézus, légy vendégünk, áldd meg amit adtál nékünk!" Nem új dolog ez, csak össze kell rakni a képet ;-)

Próbálj hát odafigyelni a főzésre, hamarabb, mint azt ténylegesen elkezdenéd.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése